-
Fogós UL plasztikok a tengeren túlról

Úgy érzem, egyre jobban el vagyunk kényeztetve, mi pergetőhorgászok. Sorban jelennek meg távoli kontinensek népszerű márkái a hazai polcokon, nem kell már a külföldi webshopokat böngészni, ha hozzá szeretnénk jutni egy-egy fogós, műcsalihoz.

A Lanitex Kft. forgalmazásában most megérkeztek hozzánk az USA egyik legnépszerűbb csalijai is, a Big Bite Baits termékek!

 Néhány évvel ezelőtt Gábor barátommal rendeltünk Amerikából vödrös kiszerelésben plasztikcsalikat, melyek nagyrészt a Big Bite Baits termékei voltak. Elsősorban UL pergetéshez és feketesügér horgászathoz megfelelő plasztikok kerültek ki a vödrökből. Mindkét célra jól szolgáltak, az apró twisterekkel és gumihalakkal sok csapósügért, míg a nagyméretű férgekkel, kreatúrákkal feketesügéreket sikerült kifogni, majd visszaengedni.

Augusztus végén értesültem róla, hogy ezek a termékek hamarosan idehaza is a polcokra kerülnek. Sikerült hozzájutnom néhány tesztpéldányhoz olyan típusokból, melyeket korábban nem használtam, így a nyár végi, ősz elejei kősüllő horgászatokon és kikötői UL sügérezéseken már ki is próbálhattam őket.

 

Az elmúlt években sokat használtam a Big Bite Baits csalik közül a hagyományos twisterformát, melyet kiemelkedően sok színben és színkombinációkban gyárt az amerikai cég. Ezek mellé kaptam tesztelésre a Ring Triple Tip Grub névre hallgató2”–os plasztikcsaliból, melynek különlegessége a bordázott test, ami plusz rezgéseket kelt a vízben, valamint a három részre osztott farok, melynek mozgása szerintem sokkal intenzívebb, mint a hagyományos twisterfaroké. A csalik festése igen változatos, minden körülményhez megtalálhatjuk a megfelelő színt, színkombinációt.

Az elmúlt hetekben több horgászaton is ki tudtam próbálni és fogóssága meggyőzött. 2-3g-os, 6-os méretű jighorgokkal szerelve mozog a legcsábosabban állóvízben, fenék közelben vezetve. Nyílt vízi tartások mellől kősüllőket, nádöblökben sügéreket sikerült fogni vele.

 

A Big Bite Baits kisméretű gumihalait már szintén volt alkalmam használni, de kizárólag rikító színekben. Így örültem, hogy a tesztcsomagban natúr színű, fekete hátú-fehér hasú Shad is helyet kapott2”–os méretben. A tiszta vízben nem keltett gyanút a kövesekben, így elég sokat sikerült fogni közülük az apró gumihallal.

 

De a tesztcsomagból az abszolút kedvencem, amiből szinte biztos, hogy teljes sorozatot fogok pergetőtáskámba költöztetni, a Crappie Thumper! Ez a csali szintén az UL pergetés kedvelőinek lehet titkos fegyvere. A csali elnyújtott formájú, bordázott hasú testből és korongban végződő farokrészből áll, mérete2”. Féltem tőle, hogy a 6-os méretű horog rövid lesz a testhez, de a kövesek és balinok olyan vehemenciával támadták a csalit, hogy majd minden kapást sikerült megfogni. A csali fogósságát mutatja, hogy az akadókról kizárólag ezzel a csalival sikerült balinokat is fogni! A többi plasztikot csak a kövesek ették, de a Crappie Thumpert, fenék közelben vezetve, több szép, 2kg feletti őn is megkívánta.

 

 Katalógust böngészve, az interneten fellelhető bemutatókat tanulmányozva több típus is felkeltette érdeklődésemet és már nagyon várom megérkezésüket. A Crappie Thumper nagytestvére, a3,5”–os méretű Cane Thumper és a Warmouth reményeim szerint a süllők kedvencei lesznek, a Crappie Minnr pedig a finom Drop-Shotos horgászat kedvelt csalija lehet. De természetesen a választék ennél jóval bővebb, így mindenki találhat magának szimpatikus és fogós csalit!

 

Írta és fotózta: Sz. Balázs

Képgaléria
  • További képek megtekintése...

BIG BITE BAITS horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@bigbitebaits.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.