-
Búfelejtő évadnyitány

Nagy lelkesedéssel, készülődéssel, mondhatni gyermeki izgalommal vártam, végül kedvemet vesztve, csüggedten fogadtam idén május 1-jét. Az időjárás nem tette lehetővé a Balatonon a csónakos süllőzést, így egy tavon próbáltam vigasztalódni.

Családlátogatással töltöttük a hosszú hétvége második felét, de egy fél napos horgászatot is igyekeztem beiktatni a programba, ha már a munka ünnepén nem jártam sikerrel. Vasárnap kora hajnalban indultam és nem sokkal később már eveztem is egy jónak ígérkező hely felé. Áprilisban már jártam itt csukázni, nem is rossz eredménnyel, mely alkalommal 2 süllő is elcsábult a csukáknak szánt támolygóra. Most, a tilalom leteltével, első dolgom volt, hogy ott kössek le, ahol a véletlen süllő akadt.

 

A szezon első süllője Cane Thumperre
A szezon első süllője Cane Thumperre

 

Ő még nemrég fészket őrzött
Ő még nemrég fészket őrzött
Zöldes-sárgás árnyalatú, 9cm-es (3,5”), Cane Thumper névre keresztelt amerikai plasztikot fűztem elsőre 3/0-s jighorogra, majd az így egésszé vált csali került a fluorocarbon előkére kötött kapocsba.

Imádom a plasztikcsalis horgászatot! Teljesen bele tudom élni magam, ahogy a táplálékutánzat leér, az orsót tekerve szép lassan, billegve, veretve elindul, majd visszahullik a fenékre és egy rövid kivárás után újrakezdi táncát… majd hirtelen jön a BAM! - én pedig visszakerülök a valósága, már első dobásra leütötte egy szép süllő csalimat! A fárasztás nem tartott sokáig, gyors horogszabadítás és egy fotó után már tettem is vissza a szezon első, tudatosan fogott süllőjét. Néhány éve rászoktam, hogy már nem mérem fogásaimat, kivéve 1-2 szebb példányt, általában még a víz felett szabadítok és már úszhatnak is vissza.

A Mustad horgok mondhatni 100 százalékban megfogták a süllőket
A Mustad horgok mondhatni 100 százalékban megfogták a süllőket

 Nem is indulhatott volna jobban a horgászat! Gyorsan újradobtam, ezúttal üres járat, de a harmadik lassú bevontatásban ismét ledurrantotta egy éhes ragadozó a csalit. Ekkor már fülig ért a szám, a két szép süllő majdnem feledtetni tudta velem a május 1-i bosszankodást, csak azt bántam, hogy nem balatoni az élmény. A horgászat végére azonban felhőtlen volt az öröm. A halak étvágyuknál voltak, nekem is sikerült megtalálnom a mélyebb, akadókkal tarkított részeket, így ritka időszak volt, amikor épp nem fárasztással, horogszabadítással voltam elfoglalva. Jó alkalom volt ez több féle Big Bite Baits csali kipróbálására is. Mint fentebb már írtam, a Cane Thumper volt a nap egyik favoritja. Kedvelem ezt a csalit, a kistestvérét, a Crappie Thumpert használtam először pár éve, mely szintén szép emlékekhez segített hozzá. Előző évben költöztettem táskámba a nagyobb változatokból is, melyeket azóta is szívesen veszek ki a dobozomból. Elsősorban lassú vezetéssel használom, a bottal általában nem is emelem, csak orsóval keltem életre ezt a típust. A hengeres test lehetővé teszi, hogy offset horoggal vagy cseburaska jellegű szerelékkel (ez esetben Mustad Fastach Football fejjel) is sikerrel használhassuk. Nagyon jó a színválaszték is belőle, minden helyzetre megtalálhatjuk a megfelelőt.

 

Tetszett neki a Swimming Jerk Minnow mozgása
Tetszett neki a Swimming Jerk Minnow mozgása

Másik sikercsalim aznap a Swimming Jerk Minnow volt, 4” méretben. Ebből csak természetes szín volt nálam, így a vezetési technikán kellett változtatnom, hogy az enyhén zavaros vízben fogós legyen. Míg a Cane Thumpert lassan vezettem, addig a Jerk Minnowt gyorsan, agresszíven ugrasztottam el a fenéktől, mely mozgás teljesen megbolondította a süllőket. Míg előbbi csalit éles koppanós kapással verték le, addig ez utóbbira olyan vadul támadtak, hogy majd kitépték a botot a kezemből. Az agresszív kapásokat sokszor kemény kirohanás, vad fejrázás követte, mely igazi élménnyé tette aznapi találkozómat a süllőkkel.

 

Vékony húsú, hegyes horgok és egyéb hasznos kiegészítők a Mustadtól
Vékony húsú, hegyes horgok és egyéb hasznos kiegészítők a Mustadtól

A bő négy órás horgászat alatt szinte alig volt olyan időszak, hogy huzamosabb ideig kellett volna várnom a következő kapásra. A helyek és csalik jól eltalált változtatása folyamatos élményekben részesített. Ráadásul a halak átlagméretére se lehetett panasz, 1-2 apróság kivételével igen szép süllőket vehettem kézbe. A horogra került ifjoncok biztató jelek a jövőre nézve, mert látható, hogy van szaporulat, mely biztosítja az állomány gyarapodását, fejlődését. A víz üzemeltetőitől megtudtam, hogy ragadozót egyáltalán nem telepítenek, a kiváló állomány a természetnek köszönhető.

 A horgászat vége felé előkerült táskámból a Shad típus is. A többi hasonló formájú csalitól ez abban tér el, hogy jóval vékonyabbak. Emiatt fokozottan oda kell figyelni a jig horog tűzésénél (ez esetben a Mustad horgait használtam), hogy biztosan középre kerüljön, de a precíz művelet után egy fogós csalit tálalhatunk a süllőknek. Ez alkalommal is elcsábult néhány tüskéshátú a kis csalira (3”), szét is cincálták az egyiket teljesen.

 

Tökéletes hármas –Okuma One Rod Spin pergetőbot RTX orsóval párosítva és egy szép süllő
Tökéletes hármas –Okuma One Rod Spin pergetőbot RTX orsóval párosítva és egy szép süllő

Szép élményekkel, sok gyönyörű süllő megfogásának emlékével indulhattam haza a családi ebédre. A horgászat alatt ismét bebizonyosodott, hogy az amerikai Big Bite Baits kiváló csalikat gyárt. De nem is lehet ez másképp, hiszen teszthorgászaiknak nagyszabású versenyeken kell bizonyítaniuk a távoli kontinensen, így nem engedhetik meg maguknak a silány minőséget. Pergető pályafutásom alatt több ország számtalan márkájának rengeteg csaliját sikerült megismernem és bátran állítom, hogy a BBB az élvonalba tartozik. Minden hazai ragadozónkra találhatunk megfelelő csalit a kínálatban. Amennyiben elolvassák a jövőben is írásaimat, azokon keresztül igyekszem a lehető legtöbb típussal megismertetni Önöket.

 

Használt felszerelés

 

Bot: Okuma One Rod Spin 7-20g, 1,98m

Igen feszes, gyors pálca. A horgászat során használt jigfejekhez (3-7,5g) és csaliméretekhez ideálisnak bizonyult. A bot nagyon könnyű, az orsótartó úgy van kialakítva, hogy a lehető legnagyobb felületen érjen hozzá kezünk közvetlenül a bottesthez, az apró gyűrűk jól illeszkednek a pálca karcsú stílusához. A kapásokat nagyon jól jelezte, az akasztások közel 100 százaléka ült és fárasztás közben halat nem vesztettem, minden esetben jól dolgozott a bot.

Orsó: Okuma RTX 30

Az orsó súlyánál fogva is jól illeszkedik a bothoz. Mivel csak néhány hete van nálam, így bővebben egyelőre nem szeretnék írni róla. Azonban úgy látom, így ismertségünk elején, hogy hosszú barátság lesz köztünk.

Zsinór+kapocs: Az orsóra a Savage Gear Finezze HD4 Braid Yellow fonottja került 0,13-as méretben. A zsinór színe jól láthatóvá teszi azt horgászat közben, ami nagy segítség a jiges technikáknál. Ezeknél a horgászatoknál minden esetben kötök fluorocarbon előkét, ez esetben 0,30-as méretben (szintén Savage Gear). Kapocsnak a Mustad Fastach újdonságát használtam. A kapocs előnye, hogy nem kell nyitni-csukni, hanem egy gyors tekerő mozdulattal tudjuk biztosan rögzíteni csalinkat. A horgászat során néhány akadóból kiráncigáltam a csalit, de a zsinórok és a kapocs egyaránt bírta a terheléseket.

 

Minden szükséges felszerelés egy helyen a jó süllőzéshez
Minden szükséges felszerelés egy helyen a jó süllőzéshez

Kép és szöveg: Számfira Balázs


Képgaléria
  • További képek megtekintése...

BIG BITE BAITS horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@bigbitebaits.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.